søndag den 3. august 2014

1864 - Dybbøl Banke historiecenter

I år er det 150 år siden Kampen om Als. Stormen på Dybbøl. Krigen i 1864. Der er lavet sange om krigen - Mallebrok døde, sammen med mange andre... på Danmarks Killing Fields.

(c) Christina Gjelstrup Andersen - Historiecenteret.


Jo jo - der er nok litteratur og kulturarv på dette punkt. Deriblandt museet som ligger i skanserne på Dybbøl Banke - nær kongeskansen. Kongeskansen blev efter preussernes sejr i 1864 grundlagt som en fæstning om Sønderborg. En fæstning som dog aldrig blev taget i brug og af samme årsag blev nedlagt 21 år senere. I denne periode refereres kongeskansen altså som tysk skanse 10. Navnet "Kongeskansen" kom først, da op mod 50.000 sønderjyder tog imod Christian X i 1920 ved genforeningen. Kilde: Naturstyrelsen

Som det fornemmes er der vildt meget historie og viden at tage fat i ved dette museum.

Museet er om noget en levendegørelse af krigen i 1864. Så snart man træder ind i den arkitekttegnede bygning, og gennem billet- og souvenirsalg, går du direkte ind i en krig. En krig, hvor man som tilskuer både kan se passivt på, men også af (reenactors) kan drages ind i "genopførelsen", som den foregår. Det være sig affyringer af kanon, støbning af kugler, osv. Man kan via en form for audiologisk panorama indenfor få et intenst blik ind i dét at stå med bomberne fygende om ørerne på én. Der er photo ops, hvor man kan iklæde sig datidens kostumer og leve sig ind i rollen. Der er oplevelser for store og små.

Både mænd og kvinder ansat hos historiecenteret, går iklædt kopier af datidens klude både uniformer og andet.

Jeg tog nogle billeder til genopførelsen af Kampen om Als, som foregår hvert år. I år - på grund af det er 150 år siden nederlaget - var der større hurlumhej omkring denne event. Den var stort markedsført, og jeg skulle da ned og se det! Dette billede er taget i lejren, hvor de danske/sønderjydske soldater kommer marcherende ind til deres hovedkvarter. De ses forfra - og bagfra.

(c) Christina Gjelstrup Andersen - her ses soldaterne forfra - ankommende til den alsiske brigades hovedkvarter.



(c) Christina Gjelstrup Andersen - Her ses soldaterne bagfra med deres koskindstornystre.

Selve historiecenteret er tegnet af arkitekterne Ernst Lohse og Michael Freddie. Kilde: Naturstyrelsen

Museets adresse er Dybbøl Banke 16 og ligger idyllisk ud til den brostensbelagte banke og som nævnt tidligere - omkranset af smukke tidligere krigshærgede skanser, som nu huser både brogede køer og uldne får. Museet er en del af sammenslutningen Museum Sønderjylland, som omfatter indtil flere museer i ... ja.. Sønderjylland. :-)

På deres WEBSIDE, kan man se mange flere oplysninger - de gængse: pris, praktisk info, kontaktinfo, osv. Men der er også historien bag museet, hvilket er værd at tage et kig på inden man begiver sig afsted.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar